Lipiec 19, 2018 4:13
Obszary działalności

Porty lotnicze, w tym planowany Centralny Port Lotniczy, rządzone są innymi ustawami, co w pewnym stopniu różnicuje również postępowanie o ustalenie odszkodowania. Dodatkowym aspektem tych inwestycji są również roszczenia związane z obszarem ograniczonego użytkowania oraz utratą wartości nieruchomości sąsiadujących z lotniskiem.

Case Study

W toczącym się postępowaniu rzeczoznawca dokonuje wyceny nietypowej nieruchomości metodą porównawczą. Wywłaszczona działka ma 5 ha powierzchni i jest zabudowana budynkami mieszkalnymi, gospodarczymi oraz innymi budowlami stanowiącymi łącznie kompleks z hodowlą koni i agroturystyką. Poprzez porównanie do standardowej zabudowy mieszkalnej dochodzi w ocenie strony do zaniżenia wartości o około 1,5 mln złotych.

Poprzez zmianę sposobu wyceny w drugim operacie (zastosowano tym razem metodę odtworzeniową), wartość odszkodowania wzrasta o ok. 60%. Postępowanie trwa nadal.

Schemat procedury

Dlaczego warto nam zaufać?

W Fundacji INLEGIS pracują profesjonaliści z wieloletnim doświadczeniem w branży prawniczej. Ich wrażliwość na cierpienie ofiar bezprawia oraz bliskość idei sprawiedliwości społecznej sprawiły, że postanowili się zaangażować w działalność na rzecz obywateli.

Za współpracą z nami przemawiają osiągane wyniki. W ciągu lat praktyki osiągnęliśmy znakomite efekty w postaci wysokich kwot odszkodowań wywalczonych dla naszych klientów.