Styczeń 13, 2019 6:38

Przetargi na drogi szybkiego ruchu w 2019 roku.

W roku 2018 oddano w Polsce do użytku ponad 300 kilometrów dróg szybkiego ruchu. W tym roku planowane jest udostępnienie około 400 kilometrów nowych autostrad i „ekspresówek”. Już teraz wiadomo, że ogłoszenie przetargów na ich budowę to jedynie kwestia czasu.
Szczególny nacisk położony jest na tereny dotychczas niespecjalnie rozwinięte pod względem infrastruktury drogowej, czyli wschód Polski.
Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad planuje rozpoczęcie przetargów łącznie na 435 km nowych dróg. Na wschodzie ważną inwestycją będzie 172 km drogi ekspresowej S19, która połączy województwa podlaskie i podkarpackie. Inny przykład inwestycji na wschodzie to autostrada A2 w stronę Siedlec – łącznie 37 km.

Inne ważne arterie, których budowa stanie się całkiem realna, to 60 km drogi S7 na Mazowszu oraz w Małopolsce (w tym droga w stronę Gdańska z podwarszawskiego Czosnowa), a także 50 km drogi S11 w województwie zachodniopomorskim. Na Pomorzu rozpocznie się budowa drogi S3, a konkretnie ostatniego, brakującego odcinka, który umożliwi szybki dojazd do Świnoujścia. Dla Górnego Śląska ważna będzie nowa droga S1 – łącznie 47 km. W Łodzi zostanie wybudowany ostatni odcinek obwodnicy tego miasta, czyli droga S14. GDDKiA informuje, że większość z tych inwestycji będzie realizowana w systemie „projektuj i buduj”.

Pełna lista przetargów, które zostaną ogłoszone w 2019 roku:

-A2 od węzła Ryczołek (koniec obwodnicy Mińska Mazowieckiego) do Siedlec, ok. 37,5 km
-S1 od węzła „Kosztowy II” w Mysłowicach do węzła „Suchy Potok” w Bielsku–Białej, ok. 39,7 km
-S1 z Podwarpia do Dąbrowy Górniczej (przebudowa krajowej „jedynki”), ok. 6,9 km
-S3 ze Świnoujście do Troszyna, ok. 32,9 km
-S5 z Ornowa do Wirwajd, ok. 5 km
-S7 z Płońska do Czosnowa (na północ od Warszawy), ok. 34,6 km
-S7 od południowej granicy województwa świętokrzyskiego do Szczepanowic, ok. 24 km
-S11 od węzła Koszalin Zachód do węzła Bobolice, ok. 49,5 km
-S14 od węzła Łódź Teofilów do drogi krajowej 91 w miejscowości Słowik, ok. 16,3 km (zachodnia obwodnica Łodzi)
-S17 z Drewnicy do Ząbek, ok. 3,6 km
-S19 od węzła Rzeszów Południe do węzła Babica, ok. 10,3 km